Holesterol

Zdravo je treba živeti še preden se nam poviša holesterol

Gledam starejši par, ki skupaj hodi v službo, čeprav delata v različnih firmah. Mož jo pelje v službo, nato pa gre še on na svoje delovno mesto. Prav tako pa se tudi vsakič ob treh skupaj pripeljeta domov.

Enkrat sem klepetala z gospo, ki mi je sicer bila soseda, mi je zaupala, da oba z možem delata v pisarnah. Sicer ona je tajnica, on pa vodja v logističnem centru. Pretežno sta imela res oba sedeči način življenja že na samem delavnem mestu, pa tudi ob popoldnevih, nista bila kaj preveč aktivna. Edino ob vikendih, sta večkrat kam šla, saj sem jih velikokrat srečala v pohodni opremi. Zelo sta bila prijazna in vedno nasmejana. A enkrat mi je gospa potožila, da bi mogla spremeniti življenjski slog, sicer zdaj je že toliko starejša in potrebujeta še 3 leta, da gresta oba v penzijo, da se ji zdi že vse skupaj prepozno. Izvedela je namreč, da ko je bil mož pri zdravniku, mu je dohtar reku, da ima mož holesterol. Sicer je njen mož zelo proti raznim tabletam, a vseeno ima zelo rad mastno hrano, mlečne izdelke in pa jajca za zajtrk. Res tisto vikendaško pohajanje po hribih, ne bo dovolj, da bi umirila holesterol, zato sta razmišljala, če bi hodila peš v službo ali pa vsaj s kolesom, saj načeloma niti ne delata tako daleč. Nikoli se ji ni zdelo, da bi lahko imela holesterol, čeprav ravno ta, ni da ki ima kakšne simptome, da bi ga lahko prepoznali navzven. K sreči je šel njen mož na pregled, da so mu ugotovili da ima holesterol.

Zdravo je treba živeti še preden se nam poviša holesterol

Ob vsej tej pripovedi, mi je rekla, da sama ne bo šla preverjat, ker si lahko kar misli da ga ima, saj glede na njeno prekomerno težo in njen način življenja, v vsakem primeru ni ravno obetavna. Sploh pa, glede na posledice, ki lahko povzroči holesterol, kot je srčni infarkt, možganska kap ali ostale srčno-žilne bolezni, bi jo kar spravilo v slabo voljo že samo ko pomisli na kaj takega. Naslednji dan, ko sta v službo, sem videla, da sta se odpravila s kolesi. Toplo sem se nasmehnila.