Izola

Izola zelo zanimiva izletniška točka

Ko sem še kot mlada študentka delala kot turistična vodnica je bila Izola velikokrat del vodenega ogleda obale in vedno sem se rada ustavila tam in pokazala turistom malce drugačen biser naše obale. Staro ribiško mesto, ki je skozi leta spreminjalo svojo podobo v industrijsko mesto rib in končno v turistični biser kot je danes. Nastale so čudovite kolesarke in pohodniške poti, ki povezujejo samo mesto z njenim podeželjem. Veliko pa pomeni tudi zaprtje ceste med mestoma, ki je prineslo dodaten športni turizem in obilo kolesarjev in pohodnikov. Poleg mestne plaže je Izola znana po svoji neokrnjeni naravi, kjer je moč še vedno najti plažo kot je bila nekoč. Pristna, divja, neobljudena in čista. 

Poleg pestre gostinske ponudbe v mestu Izola je zelo dobro poskrbljeno tudi za prenočitvene kapacitete, ki so so od hotelov, zasebnih namestitev pa do avtokampa, ki se mogočno razteza na obeh straneh mesta. V zadnjih leti se Izola ponaša tudi z kar velikim številom novo izgrajenih stanovanj, kjer se svojo streho nad glavo našlo kar nekaj turistov, ki si želijo v mesti preživeti več časa, kot samo tedenske počitnice. Med njima je tudi moja teta, ki se ji je zdela Izola vedno očarljivo mestece in kamor se je vedno rada prišla sprehajati.     

Poleg sprehajanja je zelo fascinirana nad kolesarskim tunelom, s katerim je povezana Izola s sosednjim krajem in kamor se velikokrat odpravi z kolesom ali celo peš. Pravi, da je kraj tudi kar primerno opremljen z vsemi trgovinami, ki ji povprečna gospodinja rabi za uspešno kuhanje. Sedaj ko je upokojena je preživi skoraj cela poletja ob morju in pravi, da je Izola tisti kraj kamor sreča največ domačih gostov njene starosti to pa za to, ker naj bi hotel specializiran za upokojene turiste. Tako se večkrat odpravi tja v bližino na kavo ali kosilo in tako spozna veliko ljudi iz cele države.  

Izola zelo zanimiva izletniška točka