Moški in ženske

Zdravljenje erektilne disfunkcije

Kako lahko pozdravim erektilno disfunkcijo?

Če obiščete zdravnika, lahko pozdravite osnovni vzrok vaše erektilne disfunkcije (ED). Izbira zdravljenja ED je osebna odločitev. Vendar pa vam lahko koristi tudi pogovor z vašim partnerjem o tem, katero zdravljenje je za vas najboljše.

 1. Spremembe v življenjskem slogu

Vaš zdravnik lahko predlaga spremembo načina življenja, da bi zmanjšali ali izboljšali ED. Te spremembe so lahko:

 • prenehanje kajenja
 • omejitev ali prenehanje pitja alkohola
 • povečanje telesne aktivnosti in ohranjanje zdrave telesne teže
 1. Terapevtsko zdravljenje

Pogovorite se s svojim zdravnikom o tem, ali je potrebno obiskovati terapevta, če psihološke ali čustvene težave vplivajo na vašo ED. Terapevt vas lahko nauči, kako znižati anksioznost ali stres, ki zagotovo vplivata na vašo spolnost. Terapevt vam lahko predlaga, da morta pripeljete na svetovanje tudi svojega partnerja, da se nauči, kako vas pri vaših težavah podpirati. Ko delate na lajšanju tesnobe ali stresa, se lahko zdravnik osredotoči na zdravljenje fizičnih vzrokov ED.

 1. Predpisovanje zdravil

 • Sprememba obstoječih zdravil

Če zdravilo, ki ga jemljete za drugo zdravstveno stanje, povzroča ED, vam bo zdravnik morda predlagal drugačen odmerek ali drugačno zdravilo. Nikoli ne prenehajte jemati zdravila, ne da bi se prej pogovorili s svojim zdravnikom.

 • Predpisovanje zdravil za erektilno disfunkcijo

Zdravnik vam lahko predpiše zdravilo za erektilno disfunkcijo, da vam pomaga pri vzpostavitvi in ​​vzdrževanju erekcije:

 • sildenafil (Viagra, Kamagra)
 • vardenafil (Levitra, Staxyn)
 • tadalafil (Cialis)
 • avanafil (Stendra)

Vsa ta zdravila delujejo tako, da sproščajo gladke mišice in povečujejo pretok krvi v penisu med spolno stimulacijo. Ne jemljite teh zdravil za zdravljenje ED, če jemljete nitrate za zdravljenje bolezni srca. Nitrati razširijo in sprostijo krvne žile. Kombinacija lahko povzroči nenaden padec krvnega tlaka, ki lahko povzroči  omotico ali padec, to pa lahko povzroči poškodbe.

Pogovorite se tudi z zdravnikom, če jemljete alfa blokatorje za zdravljenje povečanja prostate. Kombinacija zaviralcev alfa in zdravil ED lahko povzroči tudi nenadno znižanje krvnega tlaka.

Zdravnik lahko predpiše testosteron, če imate nizko raven tega hormona v krvi. Čeprav jemanje testosterona lahko pomaga vašemu ED, je pogosto to neuporabno, če je vaša ED posledica težav s cirkulacijo ali živci. Tudi testosteron lahko povzroči neželene učinke, vključno z visokim številom rdečih krvnih celic in težavami pri uriniranju.

Tudi za zdravljenje z testosteronom ni resnih dokazov, da bi pripomoglo k izboljšanju ED, ki je povezana s starostjo ali poznim hipogonadizmom. Ne jemljite terapije s testosteronom, ki je ni predpisal zdravnik. Terapija s testosteronom lahko vpliva na delovanje drugih zdravil in lahko povzroči resne neželene učinke.