Zdravje in prehrana

Zakaj vsako jutro jesti sadje?

Sadje za zajtrk

Vsi vemo, da je uživanje svežega sadja zelo zdravo, zato niti ne pomislimo, da lahko čas in način uživanja le-tega močno vplivata na to, koliko dobrega zase bomo na ta način naredili. Dejstvo je, da je nekatero sadje bolje jesti zjutraj, kot tudi da naj nekaterih vrst ob določenem času ne bi uživali.

Že na samem začetku pa velja povedati, da je najbolje seči po ekološko pridelanem sadju, za katerega vemo, da ni obdelano z različnimi škropivi in drugimi sredstvi. Včasih je bolje pojesti malce obtolčeno domače jabolko kot bleščeče popolno s trgovske police.

Sadje je potrebno jesti na tešče

In ravno zaradi tega velja, da je potrebno sadje jesti zjutraj, ko je naš želodec še prazen in neobremenjen. V različnih vrstah sadja namreč najdemo koristne vitamine in minerale ter antioksidante, ki pa v naša prebavila ne bodo prišli ob pravem času, če ne bodo mogla mimo preostale hrane.

Sadje namreč po zaužitju prične precej hitro razpadati in če smo pred tem zaužili kakšen obrok, enostavno ne bo moglo v obtok telesa poslati vseh svojih dobrot. V resnici se bo pokvarilo, še preden bi si lahko telo vzelo iz njega vse tisto, kar potrebuje.

Vas sadje napihuje?

Velikokrat je slišati, da nekdo sadja pač ne uživa zato, ker ga napihuje. Pri tem pa ne pomisli, da je sadje zaužil na poln želodec, kar enostavno pomeni, da se je pričelo razkrajati, še preden je prispelo v prebavila. Z razkrajanjem pa seveda nastajajo tudi plini, ki povzročajo napihnjenost. V sadju je navadno tudi veliko vode, ki se nekje zadržuje v primeru, da smo sadje zaužili po večjem obroku.

Kaj pa uživanje sadja zvečer?

Načeloma tudi s tem ni prav nič narobe, saj je sadje izjemno hitro prebavljivo, je pa treba ob tem imeti v mislih tudi, kdaj smo nazadnje jedli. Če smo torej ravnokar večerjali, ne bi bilo smiselno takoj pojesti še sadja. Od večerje naj mine vsaj dobro uro do dve, preden si privoščimo sadni obrok.

V tem primeru naj bo večerja seveda zgodnja, sadje pa za posladek pred spanjem, a naj ga ne bo preveč. Je pa res, da je najbolj enostavno brez skrbi zjutraj pojesti jabolko ali kak drug kos sadja in ne gledati na uro ter računati, kdaj smo nazadnje jedli.

S sadjem proti lakoti

Čeprav za banane velja, da so polne sladkorja in kot takšne niso primerne za malico, pa so dobrodošle zvečer. Najprej nekaj malega okoli sladkorja. Ta je vzrok, da se naš nivo energije nenadoma dvigne, a žal potem tudi kaj hitro pade pod mejo, pri kateri se je nahajala pred zaužitjem sadeža.

Banane
Banane so zelo primerne za uživanje v večernih urah.

Prav zato z banano v rokah velikokrat vidimo športnike, ki potrebujejo trenutno »porcijo« energije za večje napore. Banana zvečer pa nas bo popeljala v lepši spanec, pri čemer je dobro misliti še na kozarec limonade, ki bo poskrbela, da se sredi noči ne bomo prebudili zaradi lakote.