Zdravje in prehrana

Zakaj se pojavijo podočnjaki?

Podočnjaki

Zagotovo ste se tudi sami kdaj prebudili po naporni noči in zabavi s prijatelji, nato pa v ogledalu opazovali temne kolobarje pod očmi. Ali pa se z njimi morda spopadate že tako dolgo, da se vam zdijo naravni. Podočnjake ima veliko ljudi. Nekateri občasno, pri drugih pa so prisotni ves čas.

Razlogov za njihov nastanek je lahko kar nekaj, zato je smotrno, da se jim posvetimo nekoliko bolj resno kot le s stališča videza. Podočnjake namreč opazimo tudi pri mlajših ljudeh in otrocih, zato razlaga, da gre za proces staranja, pač ni ravno na mestu.

Zakaj nastanejo podočnjaki?

Najprej je treba povedati, da je koža pod očmi izjemno tanka in s tem precej bolj prosojna kot na drugih delih telesa, kjer je pod njo še kar nekaj maščevja. Koža je naš največji organ in je prepredena z žilicami, preko katerih prihaja kri z vsemi potrebnimi hranili.

Koža pod očesi
Podočnjaki se vidijo, ker je koža pod očesi tanjša in zato bolj prosojna.

Tudi v koži pod očmi so žile in te postanejo v določenih primerih bolj vidne, zato pride do temnejšega videza. Poleg tega na temne kolobarje vpliva tudi globina očesne jamice. Pri ljudeh, ki je ta izrazitejša, se tvori dodatno senčenje, kar videz kolobarjev le še okrepi.

Starostni podočnjaki

Res je, podočnjaki so vse bolj prisotni tudi s staranjem. Glede na to, da je koža pod očmi že tako ali tako do 4-krat tanjša kot drugje, pa se s starostjo le še bolj tanjša. Podkožne vene tako postanejo še bolj vidne in dodatno potemnijo kolobarje pod očmi.

S starostjo pride tudi do tako imenovanih vrečic v kombinaciji s podočnjaki. Gre namreč za dejstvo, da se maščoba iz vrhnjih slojev spušča navzdol in ustvari nepriljubljen videz vrečice, saj zapolni in poveča spodnjo veko. Ampak zakaj potem podočnjaki nastajajo tudi pri mlajših?

Na podočnjake vpliva utrujenost

Po neprespani noči, ki je bila nadvse zabavna in se je popilo tudi nekaj alkohola, so naslednji dan skoraj zagotovo prisotni podočnjaki. Žile se zaradi alkohola v krvi namreč razširijo in še izdatneje napolnijo s krvjo. Vemo pa, kako je to videti pod očmi.

Za zmanjšanje podočnjakov je treba ujeti dovolj dolg in kvaliteten spanec. Zanj poskrbimo tako, da je prostor za spanje popolnoma zatemnjen in v njem ni motečih elektronskih in drugih elementov. A na nastanek podočnjakov lahko vplivajo tudi različna zdravila, stres in reči, na katere žal skorajda nimamo vpliva.

Kako odpraviti podočnjake?

Za odpravo podočnjakov obstaja kar nekaj različnih nasvetov, ki imajo boljše ali slabše rezultate. Pa poglejmo nekaj tistih, ki zagotavljajo, da vam zelo kmalu ne bo več nerodno zaradi temnih lis pod očmi.

  • Pitje vode je ena ključnih rešitev za manj podočnjakov. Dehidrirana koža namreč deluje le še bolj utrujeno in prosojno.
  • Ledeni obkladki lahko naredijo čudeže. Žilice, ki se nahajajo v predelu pod očmi, so verjetno nekoliko bolj razširjene, kot bi bilo treba, zato se skozi tanko kožo opazi več modrikaste barve. Z ledenimi obkladki poskrbimo za zoženje teh žilic in posredno za manj podočnjakov.
  • Kumare, ki vsebujejo antioksidante in flavonoide, poskrbijo za blaženje razdraženosti okoli oči. Da bo učinek še boljši, dajte rezine kumare za 15 minut v zamrzovalnik.