Moški in ženske

Resnica o afrodiziakih

Hrana kot afrodiziak se uporablja že od antičnih časov, in znano je, da nekatera živila pomagajo povečati libido, poželenje in celo plodnost. Znani domnevni afrodiziaki, kot so ostrige, šampanjec, čili paprika in čokolada, se vsako leto ponujajo na menijih za Valentinovo po vsem svetu.

Ampak ali res delujejo? Odgovor je zapleten.

“Da bi bil pravi afrodiziak, mora živilo sprožiti spolno željo,” nam je pojasnila seksologinja. Mnoga živila, za katera velja, da so afrodiziaki, imajo dejansko anekdotične ali subjektivne dokaze, ki otežujejo znanstveno dokazovanje učinkov uživanja znanih afrodiziakov. “Vse je subjektivno,” je dejala. “To, da je določena hrana znanan kot afrodiziak že stoletja je močan motivator za spolno željo, prav tako je v igri placebo učinek.”

Vendar pa lahko številna živila »koristijo vašemu spolnemu zdravju«, naprimer hrana, za katero velja, da je afrodiziak, ima veliko zdravstvenih koristi, ki lahko pomagajo podpirati zdrav spolni nagon«, je pojasnila seksologinja.

Na primer, ostrige imajo veliko cinka (za katerega so dokazali, da povečuje spolno kompetenco pri podganjih samcih, prav tako pa so ga poimenovali “spolni mineral”) in imajo ugled, da povečujejo plodnost. Druga živila, kot so jagode, lahko izgledajo kot majhni srčki in so romantična za jesti in banane, kumare in avokado so prav tako lahko afrodiziaki za nekatere zaradi njihovega videza.

Drugi seksolog, ki smo ga vprašali o afrodiziakih, ni prepričan, da so afrodiziaki resnični. Ugotavlja, da ni nobenih kliničnih dokazov, da afrodiziaki delujejo, vendar tudi ni kliničnih dokazov, da ne delujejo. Čeprav ni nobenega trdnega dokaza, da hrana, kot so jagode in ostrige, dejansko povečujejo libido, je seksolog povedal, da lahko misel na to seksi hrano poveča libido, zahvaljujoč placebo učinku.

Čokolada pa je tukaj izjema. “Čokolada vsebuje feniletilamin, ki je naravno prisotna snov in ojačevalec razpoloženja,” je dejal seksolog. “Stari Azteki so močno verjeli v moč čokolade kot afrodizijaka.”

“Čeprav ni dokazov, da čokolada povečuje spolni nagon, študije kažejo, da lahko izboljša razpoloženje,” je dejal seksolog. “Še vedno se razpravlja o tem, kako se to dogaja in nekatere študije kažejo, da čokolada povečuje spolni nagon zaradi svojega okusa.” Kljub temu so čokoladne spojine, kot so PEA, triptofan in teobromin, povezane z občutkom dobrega počutja in lahko marsikaj naredijo tudi za občutek privlačnosti. Da ne omenjamo, čokolada je okusna, vas osrečuje in je odlično darilo, zato je enostavno videti, kako lahko čokolada deluje le kot psihološki afrodiziak.