Popularno

Problemi nerealnih pričakovanj

Naša pričakovanja se nam večinoma zdijo neškodljiva. Vendar temu ni vedno tako. Na primer, ne morete nehati delati vedno enaki stvari ali pa izgubite dosežke in lahko storite celo to, kar drugi iščejo.

Kaj pa visoka pričakovanja? V svetu, osredotočenem na uspeh in ambicioznost, se zdi, da so nujna. Vendar pa so visoka pričakovanja pogosto način, kako poskušate nadzorovati sebe in druge. Visoka pričakovanja lahko vaše življenje peljejo na pota stresa, tesnobe in depresije. To se zlasti zgodi, če potem teh pričakovanj ne izpolnite ali pa jih ne izpolnijo drugi.

Katera so tista najpogostejša visoka pričakovanja?

  1. Življenje mora biti pošteno

Lahko je dobra stvar, da se malce razvedrite. Vendar pa lahko ta fraza deluje proti vam. Mislim, da vsi vemo, da se življenje ne premika vedno v skladu z našimi dobrimi ali slabimi dejanji. To pomeni, da vaše dobro delo morda ni nagrajeno, prav tako kot se lahko slabo dejanje izkaže kot pozitivno. Zato je najbolje, da se pripravite na kakršno koli življenjsko nesoglasje, namesto na vaša nerealna pričakovanja.

  1. Možnosti se bodo našle same od sebe

Morda ste prepričani, da si zaslužite veliko stvari: zaslužite si povišico, nov avto, najnovejši mobilni telefon na trgu, itd. Vendar pa morate vedeti, da se to ne bo zgodilo tako enostavno. Možnosti magično ne padajo z neba. Za njih morate trdo delati, da se lahko zgodijo.

  1. Vsi bi morali biti kot jaz

Morda imate zelo dobre lastnosti, toda to vam ne daje pravice, da imate pričakovanja, da bi drugi morali biti podobni vam. Če začnete preveč pričakovati od drugh, vas bo prizadelo, ko boste spoznali, da od drugih, ki nimajo vašega značaja, zahtevate nemogoče stvari. Kmalu boste spoznali, da se drugi odmaknejo od vas ali pa jih vi začnete imeti za hinavce.

  1. Ljudje bi se morali strinjati z mano

Prosim, prenehajte biti užaljeni, če se ljudje z vami ne strinjajo o nečem. Prav tako se začnite izogibati mišljenju, da obstaja samo en pravilen odgovor in da je to očitno vaš. Omogočanje vsakomur, da ima svoje mnenje, bo priložnost za dialog in to je dobra stvar.

  1. Ljudje razumejo, kaj hočem reči

Ne mislite, da lahko ljudje berejo vaš um in kar vedo, kaj poskušate povedati. Bodite jasni in resnični, tako se boste izognili številnim težavam pri komunikaciji. Ali s svojim partnerjem, pri delu ali s komerkoli drugim.

  1. Ne bom uspel

Mnogi ljudje mislijo, da se razmišljanje v negativnem stanju pripravi na morebiten slab rezultat. Vendar pa lahko nenehno razmišljanje, da ne boste uspeli, igra proti vam, saj lahko omejite svoje sposobnosti ali priložnosti. Pesimizem je odnos, ki nam ne prinaša nobene koristi, ampak nas nasprotno potopi v labirint brez izhoda. Pesimizem nas lahko pripelje do življenja v začaranem krogu, iz katerega morda ne boste mogli pobegniti. Mišljenje, da delate najbolje zase, ko se v določenem trenutku že vnaprej pripravite na najslabše, definitivno ni dobro za vas.

  1. Materialne stvari me bodo osrečile

No, materialne stvari nam pomagajo živeti bolje. Uživamo lahko v veliki hiši ali dobrem avtomobilu, vsekakor pa to prinaša samo trenutno srečo. Merjenje življenja z materialnimi stvarmi, ki jih imate, je popolnoma napačno, spomini, ki jih ustvarite, so veliko pomembnejši in veliko več vredni.

  1. Človeka lahko spremeim

Obstaja samo ena oseba na tem svetu, ki jo lahko spremenite: sami sebe. Torej, prenehajte z vlaganjem v prizadevanja za spreminjanje drugih. Ne razmišljajte o tem, kako bi morali »popraviti ljudi«. Vsi nekako verjamemo, da imamo moč, da ustvarimo to, kar imamo pred našimi očmi, v skladu z našimi željami in oblikujemo svet po meri. Dejstvo je, da temu niti slučajno ni tako. Obstajajo bitke, ki nas ne zadevajo, ali vsaj ne dovolj, da bi povzročile spremembe v drugih.

Čakanje na odgovor, odnos ali situacijo, ki se ne sme nujno zgoditi, je zelo pogosta napaka med ljudmi. Nerealna pričakovanja ustvarjajo frustracije in zato nas naredijo bolj nesrečna bitja. Brez dvoma je čudovito, da jih izpolnimo, vendar je najbolje, da smo s pričakovanji zmerni, da ne bi trpeli kasnejših razočaranj.

Zdaj, ko veste, da so nerealna pričakovanja lahko škodljiva, jih vrzite kot smeti!