Moški in ženske

Ljudje, ki so obsedeni z ljubeznijo in njihove fantazije

Vsaj enkrat v življenju je večina od nas imela prvi zmenek, ki se je končal z razmišljanjem o tem, kakšen porcelan si želimo v našem domu s tem človekom in kakšno bo ime dojenčka, ki ga bomo imeli. Včasih se ta prvi zmenek dan razvije v pristen odnos, ki lahko vodi do dejanske izbire porcelana in dejanskih dojenčkov. Bolj verjetno pa je, da zmenek ne vodi do tega, in nadaljujemo z zmenki ter sčasoma najdemo nekoga, s katerim lahko delimo življenje.

Nekateri ljudje pa nikoli ne presežejo fantazijskih odnosov. To počnejo z večkratnimi slabimi izbirami ljudi, ki so zasedeni (poročeni), neprimerni (učitelj, šef) ali čustveno oddaljeni. Porabijo na tistoče svojih ur in si predstavljajo življenje s partnerji, ki nikoli ne bodo mogli zadovoljiti njihovih čustvenih potreb.

Toliko časa porabijo za obsesijo o svojem »odnosu«, da postane njihovo življenje anemično. Prenehajo biti produktivni pri delu. Zapostavljajo svoje prijatelje in družino. Lahko imajo celo težave s spanjem in prehranjevanjem. Edina stvar, ki ima kakršenkoli pomen, je odnos, ki resnično ne obstaja.

Fantazija obstaja, ko je realnost preveč boleča.

Zakaj so odvisniki ljubezni odvisni od fantazije – in kaj storiti o tem lahko veliko pove Miss Havisham, zapuščena nevesta v “velikih pričakovanjih” Charlesa Dickensa. Preberite knjigo, prosim!

Briljanten študent človeške narave, Dickens je zajel psihologijo fantazijske odvisnosti: Toksična fantazija obstaja, ko je realnost preveč boleča. Če bi se gospodična Havisham soočila z bolečino, ko je bila zapuščena pri oltarju, bi se lahko poročila z nekom, ki jo je ljubil. Prav tako ne bi uporabila svoje hčerke, da bi se maščevala in prizadela prijatelja, Pipa, ki je dejansko skrbel za njo.

Medtem ko večina fantazijskih odvisnikov ne gre na skrajne meje gdč. Havisham, zapravljajo dragocen čas, izgubljen v obsedenosti, in s tem izpustijo priložnosti za zdrave odnose.

Popravite odnos s samim seboj

Začetki fantazijske odvisnosti ležijo v raztrganih odnosih s starši ali skrbniki. Otroci svoje primarne oskrbovalce doživljajo kot nezanesljive in odraščajo z ambivalentnimi slogi navezanosti. Vzajemno delujejo z drugimi na način, ki posnema njihove interakcije s skrbniki. Ženska, ki fantazira o poročenem moškem, ne more imeti smiselnega odnosa z njim; ni niti zaljubljena v njega. Njena obsedenost je proces spreminjanja razpoloženja, ki ji omogoča, da se izogne ​​pomembnemu: njenemu odnosu do sebe.

Prekomerna osredotočenost na drugo osebo je odličen način, da se izognemo vprašanjem v svojem življenju. Tako kot alkoholiki, ki pijejo, ko se počutijo preobremenjeni, se fantazijski odvisniki izgubijo v obsedenosti, zato jim ni treba čutiti nelagodja.

Če ne želite, da vaše življenje mine, ne da bi dejansko živeli, morate popraviti svoj odnos s samim seboj. Tukaj je nekaj smernic, ki jih mora upoštevati vsak fantazijski odvisnik.

Pozdravite rane iz otroštva.

Da bi spremenili vaš odnos do ljubezenskih interesov, morate odpraviti svoje ambivalentne odnose z vašimi skrbniki. Za to vam ni treba sodelovati. To je delo, ki ga lahko opravljate sami v terapiji in / ali programih v 12 korakih. Ne pričakujte, da bo razmerje popravilo vašo preteklost; namesto tega delajte skozi travme v otroštvu, tako da lahko imate zdrav odnos.

Zamenjajte obsesije s smiselnimi dejavnostmi. Vaša fantazijska zasvojenost vam odvrne produktivnost. Nehajte zapravljati čas in razmišljajte o nekom, ki ga ne morete imeti. Ta čas uporabite za konstruktivne interese in konjičke: šport, kuhanje, glasba, pisanje, fotografija, prostovoljstvo. Razvijanje spretnosti in interesov je produktivna uporaba vašega časa in prispeva k vaši osebni rasti.

Imejte odnose z ljudmi, ki so vam na voljo. Če je nekdo poročen, v resnem razmerju, v položaju moči nad vami ali preprosto čustveno oddaljen, zbežite! Prizadevanje za odnos s človekom na tem seznamu je recept za obup.

Preganjanje nekoga, ki vas nikoli ne bo ljubil, vam daje še en razlog, da se v življenju počutite prevarano. Toda edina oseba, ki vas je prevarala, ste. Ne dajte si te moči in začnite spreminjati svoje vedenje. Ko boste prevzeli odgovornost za svojo srečo, boste bolj verjetno imeli razmerje, ki ga je vredno imeti.