Zdravje in prehrana

Kako zdravilen je v resnici cimet?

Cimet

O cimetu kroži kar nekaj dejstev, zato smo za vas preverili, kako zelo zdravilen je v resnici in ali je morda v določenih primerih lahko tudi škodljiv. Vsekakor pa je cimet začimba, ki nam še kako zadiši, še posebej v jabolčnem zavitku in za božično novoletne praznike.

O cimetu lahko preberemo marsikaj in takoj je jasno, za kako močno in priljubljeno dišečo začimbo gre. Nekateri si ga potresejo po kavi, spet drugi pa ga najraje vidijo v slaščicah, če pa je ob tem še dober za naše zdravje, pa smo verjetno dvakrat v plusu, kajne?

Cimet proti raku?

Na spletu je zaslediti precej različnih zapisov, kako s cimetom premagati raka. Bolj natančno bi se izrazili, če bi rekli, da z uživanjem cimeta preprečujemo nastanek rakavih obolenj. Pa jih res? Dejstvo je, da je cimet zelo bogat z antioksidanti. Antioksidanti preprečujejo degeneracijo celic, kar posledično zmanjšuje nastanek rakavih obolenj.

Ob tem pa cimet na telo deluje tudi protivnetno. Prav to pa je še eden izmed tveganih dejavnikov za nastanek raka. Pod črto torej lahko rečemo, da je cimet v tem pogledu vsekakor koristen. Da pa bi z njim pozdravili raka, pa verjetno žal ne bo držalo.

Kaj pa krvni tlak in sladkor?

Za oboje velja, da ima cimet pri tem nekaj pozitivnega vpliva. Kar se krvnega tlaka tiče, je tako, da cimet povzroča širjenje žil, kar zmanjšuje nivo holesterola. Kar se tiče krvnega sladkorja, pa obstaja prepričanje, da se cimet zares dobro izkaže.

Je pa pri slednjem potrebno upoštevati dejstvo, da naj bi se cimet uživalo vsak dan in vsaj mesec ali dva, preden so vidni rezultati. Govorimo o polovici čajne žličke cimeta, ki ga seveda uporabimo v prehrani ali dodamo h kavi ali v čaj.

Vonj cimeta pomirja

Ljudje, ki trpijo za stresom in depresijo, trdijo, da jim vonj cimeta pomaga umiriti misli in pregnati stres. Ali gre v tem primeru za kakšno učinkovino v cimetu oziroma olju, pridobljenem iz te začimbe, ni znano. Vsekakor pa je vonj po cimetu izjemno pomirjajoč že samo s stališča, da v nas prebudi lepe spomine.

Jabolčni zavitek pri starih starših ali pa božično novoletni prazniki in kuhano vino ter dišeče pecivo. Vse to lahko zelo pozitivno vpliva na naše razpoloženje in učinkovito prežene stres ter slabo voljo.

Mikrobi in glivice

Cimet je znan kot velik sovražnik mikrobov in glivic, zato je še kako dobrodošel pri zdravljenju glivičnih obolenj. Že čaj s cimetom bo postoril veliko dobrega v obdobju grip in prehladov, dodatno pa lahko svoj dom zaščitite še z eteričnim oljem, ki dom zelo dobro razkuži.

Uporabniki cimeta prisegajo, da je odličen proti kandidi in v boju proti parazitom. Ko govorimo o uporabi proti glivicam in vnetjem, povejmo, da je potrebno biti pri nanašanju cimetovega olja pozoren, saj utegne zdražiti kožo in povzročiti nekaj težavic.

Za zdrave zobe

Ker deluje protibakterijsko, je seveda odličen še za naše zobe, pa tudi proti slabem zadahu. Zato ne čudi, da so cimet nekateri proizvajalci žvečilnih gumijev dodali tudi v te priljubljene proizvode. Načinov za uporabo je zares veliko, zato z njegovo konzumacijo ne bo nobenih težav. V hrani, pijači, kot eterično olje ali v prahu.