Zdravje in prehrana

Kaj je celulit in kako se ga znebiti? (1.del)

Celulit je koža, ki ima videz, ki se pogosto pojavlja v regiji stegna. Nastane, ko se maščobno tkivo globoko v koži potisne proti veznemu tkivu. To ustvarja pomaračasti videz, po katerem je celulit zloglasen. Ocenjuje se, da ima več kot 85 odstotkov žensk, starih 21 let in več, celulit v različnih količinah. Pri moških ni tako pogost. Saj poznate tisto: “Zakaj moški nimajo celulita?”, “Ker je grdo!”

Celulit se lahko razvije na stegnih, ker ima območje naravno več maščobnega tkiva. Dejavniki tveganja za razvoj celulita so:

 • Starost
 • Količina estrogena
 • Celulit v družini
 • Vnetje tkiv
 • povečana maščoba zaradi povečanja telesne mase
 • izguba kolagena
 • slaba cirkulacija (pogosta težava celulita na stegnih)
 • slaba limfna drenaža
 • redčenje povrhnjice (zunanja plast kože)

Medtem ko je lahko celulit na stegnih frustrirajoč, nima nobene veze z zdravstvenim stanjem. Kljub temu je razumljivo, da se ga veliko žensk želi znebiti. Obstajajo številna domača sredstva in vaje, ki obljubljajo, da bodo storile prav to, toda ključno da ugotovite, ali ti izdelki in sredstva sploh delujejo.

 1. Domača sredstva za celulit

 • Masaža

Eden od obetavnih načinov zmanjševanja celulita je masaža. Masažo lahko naredite doma ali s pomočjo profesionalnega masažnega terapevta. Masaže imajo številne koristi tako glede telesa, kot tudi duha, posledično pa lahko vidite tudi zmanjšanje celulita na stegnih in zadnjici. Masaža lahko zmanjša celulit z izboljšanjem limfne drenaže. Prav tako lahko pomaga pri raztezanju kožnega tkiva – to lahko pomaga tudi pri raztezanju celulitnih jamic.

Masažne kreme nudijo enake prednosti, vendar je ključna sestavina masažni proces. Ne smete uporabiti kreme in pričakovati, da bo celulit sam po sebi izginil.

Vedite tudi, da samo ena masaža ne pomaga, ko gre za celulit. Postopek morate ponavljati dosledno, da dosežete in ohranite želene rezultate.

 • Bioaktivni kolagenski peptidi

Morda ste že previdni glede obljub, ki jih proizvajalci anticelulitnih sredstev obljubljajo na redni ravni.  Vendarpa je študija ugotovila izboljšanje celulita pri ženskah, ki so jemale bioaktivne kolagenske peptide. Ti dodatki so bili aplicirani pri ženskah v obdobju šestih mesecev. Na splošno je bilo opaziti zmanjšanje celulita na stegnih.

Medtem ko so rezultati zanimivi, je potrebnih več raziskav, ki bodo podprle vlogo kakršnega koli dodatka pri izboljšanju celulita.

 • Samoporjavitveni geli

Morda je bolj stroškovno učinkovit ukrep za zmanjšanje videza celulita uporaba samoporjavitvenih gelov. Celulit je manj viden v temnejših tonih kože. Za najboljše rezultate, naredite piling na stegnih pred samoporjavitvijo, da zagotovite enakomernejšo uporabo.

Izogibajte se sončenju na soncu ali solarijem – to vodi do drugih težav s kožo, kot so prezgodnje gubanje in morda celo kožni rak.

 • Voda

Voda je še ena poceni možnost, ki lahko pomaga pri celulitu. Ne samo, da vas ohranja hidrirane, ampak tudi voda pomaga odstraniti toksine, ki lahko povzročijo kopičenje maščob. Voda lahko pomaga tudi pri spodbujanju kroženja in limfnega pretoka.

 • Izguba telesne teže

Izguba telesne teže lahko pomaga tudi nekaterim ljudem, ki imajo celulit, vendar le, če ste zdravstveno resnično pretežki. Izguba odvečne telesne maščobe lahko naravno zmanjša pojav celulita. Na drugi strani pa so ljudje, ki imajo zdravo telesno težo (ali celo tisti, ki so podhranjeni), še vedno v nevarnosti za razvoj celulita. Če želite izgubiti težo, lahko ugotovite, da lahko zdrava prehrana in telesna dejavnost pomagata zmanjšati jamice na stegnih.