Popularno

Vam luči v pisarni škodujejo?

Vas vaše oči bolijo, pečejo ali srbijo po napornem delovniku? Slaba osvetlitev je lahko kriva za vaše simptome. Mnoga podjetja uporabljajo fluorescenčno razsvetljavo za razsvetljavo velikih površin, saj je to razmeroma cenovno ugodna možnost. Žal vaše oči plačajo ceno.

Kakšne vrste problemov z očmi lahko povzroči fluorescenčna razsvetljava?

Izpostavljenost ostri fluorescentni svetlobi lahko povzroči napor za oči in zamegljen vid. Dlje,  kot ste izpostavljeni svetlobi, bolj je verjetno, da boste naleteli na težave z vidom. Simptomi napetosti oči vključujejo boleče, pekoče, solzave ali suhe oči. Lahko pride tudi do dvojnega vida in povečane občutljivosti na svetlobo. Včasih lahko čutite, da je težko ohraniti odprte oči in se osredotočiti na svoje delo. Glavoboli so pogosti, zlasti če fluorescentne luči utripajo. Če imate migrene, lahko izpostavljenost takšni svetlobi povzroči pogostejše episode migren.

Fluorescentne luči na vozilu niso edini vzrok za težave z očmi. Kompaktne fluorescentne luči (CFL), energetsko učinkoviti nadomestek za žarnice z žarilno nitko, lahko sprožijo iste simptome. Raziskovalci, ki so objavili članek v reviji zdravja, so opozorili, da lahko izpostavljenost tradicionalnim fluorescentnim svetilkam in CFL zvišuje tveganje za očesne bolezni, ker fluorescentne luči proizvajajo umetni vir ultravijolične (UV) svetlobe. Pogosta izpostavljenost UV svetlobi lahko povzroči več očesnih bolezni, vključno s katarakto in starostno degeneracijo makule.

Ljudje, ki imajo modre oči, imajo večje tveganje.

Če imate modre ali svetle oči, lahko občutite težave z očmi in občutljivost bolj kot vaši prijatelji s temnimi očmi. Ljudje, ki imajo temnejše oči, imajo v plasteh svojih oči več pigmenta. Pigment pomaga zaščititi oči pred učinki fluorescentne svetlobe in UV svetlobe.

Slaba osvetlitev lahko prav tako povzroči težave z vidom.

Delo v slabo osvetljenem okolju je lahko za oči enako neprijetno in nevarno,  kot delo pod svetlimi luči. Mračna svetloba lahko povzroči napetost oči in povzroči, da se vaše oči hitreje utrudijo. Ni presenetljivo, da lahko produktivnost trpi, če ni dovolj svetlobe.

Preprečevanje težav z očmi

Pravilna razsvetljava vam lahko pomaga preprečiti težave z očmi. Dodajanje primernih svetilk temnim prostorom je dobra izbira. Uporaba svetilk namesto nadzemne fluorescentne svetlobe bo tudi bolj primerna, če je težka razsvetljava problem. Žal izklop luči verjetno ni mogoč, če delate na kmetiji, vendar lahko ti nasveti naredijo dan v pisarni bolj udoben.

Kako pomagati očem, da zgledajo bolj spočite:

  • Poskrbite, da so oči vlažne.
  • Nosite sončna očala, če vam fluorescentne luči motijo ​​vid.
  • Uporabite kapljice, da preprečite suhe oči.
  • Zmanjšajte bleščanje sonca tako, da računalnik postavite stran od oken.
  • Imejte redne odmore čez dan
  • Vprašajte svojega očesnega zdravnika o očalih s posebnim premazom proti bleščanju.
  • Spustite senčila v najbolj sončnih urah dneva.
  • Prosite sodelavce, da se vam pridružijo in skupaj zahtevajte bolj zdravo izbiro razsvetljave.