Zdravje in prehrana

5 zdravilnih lastnosti kurkume

Zdravilne lastnosti kurkume

Kurkuma je ena izmed začimb na trgovskih policah, ki se vse pogosteje znajde tudi v naših kuhinjah. Gre za zelo zanimivo začimbo nekoliko pikantnega okusa, ki jedem daje značilno rumeno barvo. Nekaterim je všeč bolj, drugim nekoliko manj.

Izvira iz Azije, dobro pa se znajde v zares veliko jedeh. Pri nas jo največkrat srečamo v rižu in na piščancu, čeprav omejitev praktično ni. In zakaj dodajati to začimbo v hrano? Zato, ker je okusna, in zato, ker je izjemno zdrava! V nadaljevanju prispevka spoznajte kar pet zdravilnih lastnosti kurkume.

1. Kurkuma deluje protivnetno

V telesu se ves čas nekaj dogaja, pa čeravno morda tega niti ne vemo. Obstajajo drobni vnetni procesi, ki se lahko vlečejo in nam niso znani, dokler se ne razvijejo v kakšno bolj resno bolezen. Kronična vnetja vodijo tudi v rakava obolenja. Prav zato navduši naslednji podatek.

Protivnetno delovanje kurkume
Kurkuma je začimba, znana po izjemno učinkovitem protivnetnem delovanju.

Kurkuma deluje protivnetno in tudi protibolečinsko. Kadar so vnetja prisotna že nekaj časa, se pojavijo tudi določene bolečine. Prav kurkuma pa na tem mestu opravi veliko dobrega dela.

2. Izjemna za čiščenje telesa

Velikokrat preberemo o razstrupljanju telesa, krvi in podobno, kar seveda vodi do boljšega splošnega počutja in zdravja. A morda niste vedeli tega, da je kurkuma izjemna tudi na tem področju.

Kurkumin v začimbi poskrbi za stimulacijo delovanja jeter in žolčnika, hkrati pa jetra ščiti pred strupi in določenimi aditivi, ki jih s hrano in pijačo vnesemo v telo. Ko se boste naslednjič odločali za očiščevalno kuro, nikar ne pozabite na kurkumo in njene izjemne lastnosti.

3. Krepi imunski sistem

Če kaj, potem človeško telo potrebuje izvrsten imunski sistem, ki nas obrani pred številnimi obolenji. V primeru, da je naš imunski sistem načet in slaboten, pa smo dovzetni za bolezni, ki nam sicer ne bi prišle do živega.

Snovi v kurkumi že v osnovi dobrodejno vplivajo na naše zdravje s svojim antibakterijskim in protivirusnim delovanjem, če pa vendarle pride do bolezni, kot sta prehlad in gripa, pa se z uživanjem kurkume zadevo precej hitreje pozdravi.

4. Pomaga pri hujšanju

Morda se lahko izrazimo tudi nekoliko drugače. Kurkuma pomaga vzdrževati telesno težo, kar pa v resnici deluje tudi pri hujšanju, ko se spopademo z odvečnimi kilogrami. In zakaj deluje? Snovi v kurkumi povečujejo pretok žolča, ki je še kako zaposlen z razgradnjo maščob.

Glede jemanja kurkume nekako velja, da je te začimbe dovolj, če jo užijemo eno zvrhano žličko na dan. Seveda ne kar na žlico, pač pa v različnih jedeh in drugih pripravkih, med katere spada tudi tako imenovano zlato mleko. Recept zanj lahko najdemo na spletu.

5. Zmanjšuje holesterol in uravnava krvni sladkor

To sta vsekakor dve izmed pogostih tegob, s katerimi se spopada moderen človek. Holesterol povzroča težave na srčno-žilnem sistemu, visok krvni sladkor pa tudi ni kar tako. Kurkuma pomaga pri uravnavanju količine inzulina, kar je odlična novica za diabetike.

Na drugi strani pa so raziskovalci zdrave prehrane ugotovili, da redno uživanje kurkume blagodejno vpliva na količine slabega holesterola v telesu. Vsekakor dobra novica za vse, ki si želijo dobrega počutja in zdravja za svoje srce in ožilje.