Zdravje in prehrana

5 vzrokov za bolečine v mišicah

Bolečine v mišicah

Bolečine v mišicah nam lahko povedo marsikaj, so pa tudi simptom različnih bolezni ali kot opomnik, da smo jih preobremenili. Navadno nas ne začudi, ko nas po napornem treningu ali kakšnem pohodu naslednji dan bolijo prav vse mišice.

Kaj pa, ko se bolečine pojavijo na videz neizzvano brez kakršnegakoli pretiravanja? Tokrat si bomo ogledali pet možnih vzrokov za nastanek bolečin v mišicah in zapisali tudi, kako ustrezno ukrepati ob tem. Obisk zdravnika ni vedno potreben, a vendarle obstajajo primeri, ko s tem ne gre odlašati.

1. Nepravilna drža

Delate v pisarni, kjer celih osem ur presedite za računalnikom? Ali pa ste morda zaposleni v proizvodnji, kjer ste prisiljeni v nenaraven položaj, zaradi katerega vas boli celotno telo? Jasno je, da bodo v tem primeru na udaru tudi mišice, ki se trudijo držati vaše telo pokonci.

In ne le pokonci. Držati bi vas morale v optimalnem položaju, v katerem ne bi po nepotrebnem obremenjevali hrbtenice in vratu. Kadar se znajdete v takšnih prisilnih držah, je logično, da vas bodo bolele mišice, ki se na neki točki enostavno preveč utrudijo.

2. Naporen trening

Z razbolelimi mišicami se ukvarjajo tudi športniki in rekreativci. Najpogostejše so bolečine takrat, ko se začnejo priprave na novo sezono in so treningi intenzivni, telo pa še nekoliko zaspano. Jasno je, da se tudi telo športnika že po krajšem premoru zelo hitro navadi na počitek.

Tu je potem še nekoliko drugačno prehranjevanje in hitro lahko nastopijo težave, ko pridejo na vrsto novi treningi. Prav tako pa boleče mišice niso izjema pri aktivnih osebah, ki kak določen dan z aktivnostmi pretiravajo: povečajo »kilažo« in serije na fitnesu, kilometrino pri teku in podobno.

3. Revmatska obolenja

Bolečine v mišicah pa so lahko tudi posledica različnih bolezenskih stanj. Eno teh je zagotovo revma, ki povzroča še kako hude bolečine in občutek trganja v njih in sklepih. Do revmatičnega obolenja vodi sklop različnih dejavnikov.

Mednje vsekakor sodijo ponavljajoči se gibi, prisilna drža, morebitne konstantne in dokaj enolične poškodbe kot tudi nezdravljena vnetja. Prav tako lahko sem prištejemo premalo telesne aktivnosti, vse skupaj pa ima za posledico lahko celo propadanje mišic in hude zdravstvene težave.

4. Mišični krči

Še ena izmed zelo znanih in pogostih bolečin, ki se pojavlja v mišicah, so mišični krči. Do teh pride, kadar mišice niso ustrezno pripravljene na napore, katerim so podvržene, in na neki točki enostavno ne zmorejo več. Mišični krči pa se lahko pojavijo tudi v mirovanju ali med spanjem.

Bolečine v spanju
Bolečine v mišicah in mišični krči se lahko pojavljajo tudi v spanju.

Gre za intenzivno bolečino, pri kateri se mišica močno skrči, bolečina in krč pa ne popustita kar nekaj dolgih sekund. Pri tem si lahko pomagamo zgolj z raztezanjem in masažo. Največkrat je vzrok mišičnih krčev pomanjkanje magnezija v telesu.

5. Bolezni mišic

Med bolezni mišic, ki se izrazijo z bolečino, štejemo tudi različne športne poškodbe in vnetja. Predvsem v tem primeru govorimo o natrganinah ali nategnjenih mišicah. Vsekakor pri tem ne gre vedno zgolj za prekomerne treninge. Do tovrstnih poškodb prihaja tudi na druge načine, vmes pa lahko štejemo različne bolezni, kot so na primer vnetja, za katere krivci so različni virusi in bakterije.

Jasno je, da v večini zgoraj naštetih primerov zdravniške pomoči ne boste potrebovali. Navadno bo dovolj že nekaj počitka, kakšen obkladek ali protibolečinska krema ali tableta. V primeru hujših težav iz neznanega vzroka pa vsekakor obiščite svojega zdravnika, ki bo po pregledu najbolje vedel, kako nadaljevati z zdravljenjem. Mišice lahko bolijo tudi zaradi gripe.